Poetsen

Handtandenborstel

Elektrische tandenborstel

Borstel(kop) vervangen

Interdentale reinigingsmiddelen

Houten tandenstoker en rager (borsteltje met ijzerdraad)

Houten tandenstoker

Rager (borsteltje met ijzerdraad)

Flosdraad

Tong

Mondspoeling

Tandpasta

Poetsen

Poets 2 keer per dag, voor minimaal 2 minuten met een elektrische tandenborstel of handtandenborstel.

Let er met de handtandenborstel én elektrische tandenborstel op niet te veel druk te zetten, een poetsmethode aan te houden (zoals eerst de gehele buiten-, vervolgens de gehele boven/beneden- en ten slotte de gehele binnenzijde) en af en toe in de spiegel te kijken hoe je poetst.

Handtandenborstel

Met de handtandenborstel dien je de borstelhaartjes 45 graden ten opzichte van je tandoppervlak te houden, voor 6 seconden 2 tanden of kiezen te poetsen door korte heen en weer gaande bewegingen te maken en vervolgens een overlappende beweging te maken naar de volgende tand of kies. Zorg er telkens voor dat de borstelhaartjes goed tegen de tandvleesrand aan zitten.

Vergeet daarnaast niet om de achterzijde van je kiezen te poetsen. De buitenzijde en achterkant van je achterste kiezen in je bovenkaak bereik je het makkelijkst door je mond een beetje te sluiten. Zo maak je het makkelijker voor jezelf!

Hoor je vaak van je tandarts of mondhygiënist dat je te hard poetst? Probeer de borstel dan een in de pengreep vast te houden! Doordat je de borstel net als een pen vasthoudt, kan je alleen met je vingers druk zetten en niet met je hele arm. Het voelt misschien even raar, maar het werkt echt!

Elektrische tandenborstel

Het fijne aan een elektrische tandenborstel is dat je de borstel het meeste werk kan laten doen. Met de elektrische tandenborstel dien je, in tegenstelling tot een handtandenborstel, namelijk geen heen en weer gaande bewegingen te maken, maar juist de borstel voor ongeveer 6 seconden per tand en kies stil te houden. Tevens is het van belang om de borstelhaartjes 90 graden ten opzichte van het tandoppervlak te houden, ietsjes op het tandvlees te poetsen (zodat je het tandvlees een beetje ‘masseert’ en de tandvleesrand sowieso niet overslaat) en goed mee te bewegen met de contouren van je tanden en kiezen.

Borstel(kop) vervangen

De borstel(kop) dient elke 3 maanden vervangen te worden. Beginnen de borstelhaartjes vóór die 3 maanden al te buigen? Dan moet het al eerder worden vervangen.

Interdentale reinigingsmiddelen

Het maakt niet uit of je perfect poetst of niet. Tussen je tanden in kom je gewoon niet. Vandaar dat het belangrijk is om ook dagelijks tussen je tanden in tandplaque te verwijderen. Hiervoor wordt normaliter een houten tandenstoker en/of rager en flosdraad gebruikt.

Houten tandenstoker en rager (borsteltje met ijzerdraad)

De houten tandenstoker en rager worden gebruikt om tussen je tanden en kiezen in gezond tandvlees te behalen en behouden.

Houten tandenstoker

Heb je weinig ruimte tussen je tanden en/of kiezen? Gebruik dan een stoker. Hier zijn meerdere maten van. Het merk Jordan heeft bijvoorbeeld de maten extra dun, dun en normaal. Belangrijk bij het gebruik van de stoker is om de rechte kant van de stoker richting het tandvlees te houden, het vochtig te maken voor gebruik (zodat het soepeler wordt en dus minder snel afbreekt), vervolgens af te steunen op bijvoorbeeld je kin (zodat je wat stabieler staat en dus niet snel uitschiet), te voelen of de stoker tussen de tanden in past past, vervolgens ietsjes door te duwen tot het een beetje vast zit en ten slotte 5 tot 10 keer heen en weer (erin en eruit) te bewegen. Zo masseer je het tandvlees en zorg je ervoor dat de bacteriën die tussen je tanden en kiezen in zitten worden weggehaald.

Rager (borsteltje met ijzerdraad)

Indien jij grotere ruimtes hebt tussen je tanden en/of kiezen wordt geadviseerd om een rager te gebruiken. Belangrijk is om met de rager wel genoeg weerstand te voelen, maar niet het ijzeren draadje. Wanneer je niet genoeg weerstand voelt kan je namelijk gaan ragen wat je wilt, maar haal je eigenlijk niks weg. Indien je het ijzeren draadje voelt kan je te zijner tijd je tandoppervlak ‘wegragen’, wat natuurlijk ook niet de bedoeling is. De rager dien je op dezelfde manier te gebruiken als de laatste stap van de stoker: goed doorduwen en 5 tot 10 keer heen en weer (erin en eruit) bewegen. In principe kan een rager meerdere keren worden gebruikt. Na gebruik dien je de rager slechts te spoelen en af te drogen. Wanneer het ijzeren draadje niet meer recht te krijgen is en de haartjes er ‘op’ uit zien, is het tijd om een nieuwe rager te gaan gebruiken. Dit is meestal na 5 dagen het geval.

Passen de stokers en ragers écht niet? Forceer het dan niet. Probeer gewoon extra goed te flossen en poetsen op de desbetreffende plek(ken). Mocht je moeite hebben met het vinden van de juiste maat, wordt geadviseerd een bezoekje te brengen aan de mondhygiënist of tandarts. Wij kunnen jou hierin namelijk goed persoonlijk advies geven.

Flosdraad

Flosdraad is bedoeld voor de contactpunten van de tanden en kiezen, dus daar waar de tanden en kiezen elkaar aanraken. Deze contactpunten kan je helaas niet schoonmaken met een tandenborstel, stoker of rager. Vandaar dat flosdraad ook van essentieel belang is bij je dagelijkse mondverzorgingsroutine.

Bij het flossen is het belangrijk om een stuk flosdraad van ongeveer 30 cm te hebben, het flosdraad een enkele keer om de ene wijsvinger en meerdere keren om de andere wijsvinger te wikkelen tot een paar centimeter flosdraad gespannen tussen je wijsvingers zit.

Dit gespannen stukje flosdraad dien je met je twee duimen of twee middelvingers middels een zagende beweging door het contactpunt te halen. Vervolgens dien je eerst langs de ene zijde van de tand/kies een zagende beweging te maken tot je een beetje onder het tandvlees zit, weer ietsjes richting het contactpunt te gaan (zodat je het tandvlees niet snijdt) en ten slotte de tandplaque aan de andere zijde van je tand/kies middels een zagende beweging te verwijderen. Na elk schoongemaakte contactpunt dien je weer een schoon stukje flosdraad te gebruiken. Dit doe je door het flosdraad dat meerdere keren om de ene wijsvinger omwikkeld zit, 1 maal van deze wijsvinger te wikkelen en vervolgens weer 1 maal om de andere wijsvinger te wikkelen. Herhaal de bovengenoemde stappen tot je al je contactpunten hebt schoongemaakt.

Het juiste gebruik van flosdraad kan voor velen erg moeilijk zijn. Gelukkig zijn er tegenwoordig ook makkelijkere opties om je tanden te flossen. Een van deze opties is een flosvork. Doordat het een boog met een gespannen stuk flosdraad ertussen heeft, heb je slechts 1 hand nodig. Belangrijk is wel om het stukje flosdraad na elk contactpunt schoon te maken in de mond, aan een servetje of onder de kraan. Zo wordt je tandplaque niet verspreid.

Tong

De meeste mensen denken hier niet snel aan, maar bacteriën nestelen zich ook erg graag op je tong. Je kan zelf heel goed zien of je tong schoon is of niet. Als je je tong namelijk uitsteekt en het een roze kleur heeft, weet je dat het schoon is. Als je tong een witte, wit/gelige of wit/groenige kleur heeft, betekent het dat je een laagje bacteriën op je tong hebt. Gelukkig kan je dit heel gemakkelijk weghalen met een tandenborstel of tongschraper. Maar voorzichtig! Als je te hard je tong poetst of de tongschraper te fanatiek gebruikt, kan je tong rood worden. De rode kleur geeft aan dat je je papillen hebt beschadigd. Als je je tong de volgende keren subtieler reinigt, zal het binnen no time weer een mooie roze kleur krijgen.

Mondspoeling

Over het algemeen wordt mondspoeling niet echt vaak geadviseerd, er zijn natuurlijk wel uitzonderingen. Als je het zelf graag wilt, omdat de mond dan bijvoorbeeld frisser ruikt en schoner aanvoelt, wordt geadviseerd om een mondspoeling met fluoride en zonder alcohol te gebruiken. Mocht je in de middag een minder frisse adem hebben, gebruik dan een mondspray of suikervrije kauwgom.

Tandpasta

Het belangrijkste van de tandpasta’s is dat er fluoride in zit. Dit beschermt je tanden en kiezen namelijk tegen gaatjes. Per leeftijd verschilt het hoeveel fluoride gebruikt mag worden. Kinderen van 0 en 1 jaar dienen namelijk 1 keer en kinderen van 2, 3 en 4 jaar 2 keer per dag met 500 tot 750 ppm (parts per million) fluoridetandpasta te poetsen. Kinderen van 5 jaar en ouder dienen 2 keer per dag met 1000 tot 1500 ppm fluoridetandpasta te poetsen. Natuurlijk zijn er ook fluoridetandpasta’s die beter werken bij bepaalde ‘problemen’. Voor gevoelige tanden kan je bijvoorbeeld ‘sensodyne rapid relief’ of ‘elmex sensitive’ gebruiken en voor ontstoken tandvlees ‘parodontax’ of ‘meridol’.

Deel dit bericht!